آموزش مبتنی بر شبیهسازی رویکردی آموزشی است که مربیان میتوانند از آن نه تنها برای آموزش مفاهیم درسی استفاده کنند، بلکه فرصتهایی را نیز برای کاربران فراهم میکنند تا مهارتها، دانش و ایدههای جدید را در یک محیط عملی که منعکسکننده دنیای واقعی است، به کار ببرند و زمانیکه در موقعیتهای مشابهی قرار گرفتند بتوانند بهسرعت موقعیت را ارزیابی کنند و بهترین تصمیم را اتخاذ کنند. در دنیای امروزه، شبیهسازهای آموزشی جزء جدیدترین متدهای آموزش کارکنان و دانشجویان در سطوح مختلف کاری بوده و مطالعات بسیاری وجود دارند که حاکی از اثربخشبودن استفاده ازین تکنولوژیها در بهبود پروسه یادگیری مهارتهای مختلف میباشد. شبیهسازیها این امکان را برای کاربران فراهم میکند که مهارتهای کلیدی را از طریق آزمون و خطا در یک محیط امن و کنترلشده توسعه دهند. این نوع یادگیری برای چندین دهه در صنایعی مانند هوانوردی، بهداشت و درمان و ارتش مورد استفاده قرار گرفته است و اکنون زمینههای بیشتری را پوشش میدهند. در شکلهای زیر نمونههایی ازین شبیهسازها در صنایع مختلف را میتوان مشاهده نمود.
شبیه ساز آموزشی در صنایع پزشکی و سلامت
شبیه ساز آموزشی در ارتش
استفاده از شبیه سازهای آموزشی روشی مقرونبهصرفه برای کارفرمایان بوده و به کارفرمایان این امکان را میدهد که شرایط مختلف کاری را برای کارمندان خود شبیهسازی کرده و توانایی تصمیمگیری افراد را در موقعیتهای کاری متفاوت سنجش نمایند. از مزایا و معایب استفاده ازشبیه سازها به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
مزایا:
- قابلاستفاده بری افراد در تمامی سنین و سطوح
- به افراد کمک میکند تا موقعیتهای مختلف را امتحان کرده که در دنیای واقعی نیازمند تجهیزات گرانقیمت یا آزمایشهای خطرناکی هستند.
- اجازه میدهد تا مهارتهای ریاضی، علوم و فنی به صورت کاربردی و یکپارچه آموزش داده شوند و افراد تواناییهای فنی و ارتباطی خود را تقویت کنند.
- منجر به افزایش اعتماد به نفس افراد در حل مسائل در دنیای واقعی میشوند.
- روشهای نوین حل مسئله را در اختیار افراد قرار میدهند.
- آموزش و مهارتهای واقعبینانه را برای بسیاری از زمینههای شغلی ارائه میدهند.
- مقرونبهصرفه
- کارمندان عموماً به دلیل ترس از اشتباه و عواقب ناشی از آن اغلب در استفاده از ابزارهای جدید مردد هستند. با این حال، هنگامی که آموزش در یک محیط شبیهسازی شده و آن هم به صورت آنلاین انجام شود، این ترس از معادله حذف میشود و در دراز مدت، کارکنان خطاهای کمتری مرتکب میشوند.
- آموزش مبتنی بر شبیهسازی به راحتی قابل سنجش است. سازمان یا نهادی که از شبیهسازهای آموزشی استفاده میکند میتواند از تمام دادهها برای طراحی تمرینهای آموزشی آتی استفاده کند. در واقع، مدیران میتوانند با استفاده از دادههای موجود تیم خود را ارزیابی کنند، نقاط قوت خود را تقویت کنند و نقاط ضعف خود را بشناسند.
معایب:
- بزرگترین معایب شبیهسازهای آموزشی هزینههای بالای مربوط به اپدیتکردن آنها میباشد.
- همواره دارای خطا بوده و نمیتوان به طور قطعی و صد درصد از نتایج آنها در موقعیتهای واقعی استفاده کرد.
- هرچه بیشتر به فناوری تکیه شود، نیاز به آموزش افراد برای نگهداشتن و مدیریت فناوری بیشتر میشود. این آموزشها هزینهبر و زمانبر بوده و میتواند یک عامل بازدارنده برای استفاده از هر نوع شبیهساز باشد.
- شبیهسازی را میتوان نوعی بازی مجازی در نظر گرفت و این میتواند جدیت یادگیری را کاهش دهد.
در نهایت، استفاده از شبیهسازی به عنوان یک رویکرد آموزشی از موثرترین شکلهای مهارتسازی است که نه تنها یادگیری بهتر را ترویج میدهد، بلکه منجر به بهبود توانایی تصمیمگیری کارمندان و افزایش اعتمادبهنفس آنها میشود. هر سازمانی که به دنبال رشد باشد باید از این تحول تکنولوژیک استفاده کند و از این فرصت برای بهبود مهارتها و کارایی کارکنان خود استفاده کند.
References
- Peter Kincaid Ken K. Westerlund. (2009). Simulation in education and training. Proceedings of the 2009 Winter Simulation Conference.
- Mourtzis, D., Doukas, M., & Bernidaki, D. (2014). Simulation in manufacturing: Review and challenges. Procedia CIRP, 25, 213-229
- Lateef, F. (2010). Simulation-based learning: Just like the real thing. Journal of Emergencies, Trauma and Shock, 3(4), 348.
- Guillaume Alinier and Denis Oriot. (2022). Simulation-based education: deceiving learners with good intent. Alinier and Oriot Advances in Simulation.